Elk tweede weekend van september staat Frederiksoord in het teken van Corso. In 2020 zou het 60-jarig bestaan gevierd worden door groots uit te pakken. Helaas heeft de organisatie moeten besluiten om Corso dit jaar in een nieuw/ander jasje te steken. Aangezien o.a. de corsobouwers vaak maanden van tevoren al starten met bouwen en dit nu niet mogelijk was.

Om toch een beetje gevoel te houden bij het Corso werd er een mozaïeken fietstocht georganiseerd op zondag 13 september 2020. Ruim 1000 mensen op fiets, e-bike, solex, e-chopper, scootmobiel maar ook wandeld en in de auto reden langs 84 mozaïeken. De route was 15 km lang en liep van Frederiksoord via Vledder naar Vledderveen, Wilhelminaoord, Eesveen en Nijenleek. Er kon gestart worden op elk willekeurig punt. De route was te downloaden maar was ook via bordjes langs de wegen aangegeven.

Veel buurtverenigingen, bedrijven, straten, vriendenclubs hebben gehoor gegeven aan het verzoek van de organisatie om in deze corona tijd mee te doen aan het alternatief voor het Corso. Univé was niet eerder betrokken bij de bouw van een wagen maar dit jaar zag de organisatie mogelijkheden. Medewerkers Githa Trompetter, zelf woonachtig in Vledder en al jarenlang actief als bloemenprikker betrokken bij het evenement, diende een verzoek in voor het maken van drie mozaïek borden. Natuurlijk was dit een leuk idee en zo werden er vijf borden gemaakt en stonden de medewerkers op zondag gratis flesjes water uit te delen bij de mozaïeken.

Ter voorbereiding waren en houten borden gemaakt met een piepschuim laag erop. Op het piepschuim worden de ontwerpen getekend en tevens de kleur van de bloemen aangegeven.

Op vrijdag begon het prikken door de 5 vrijwilligers onder leiding van Githa. De borden stonden al op de locatie en tijdens het prikken was er veel aanloop van toeristen, inwoners en belangstellenden. Het prikken is een precies klusje; de dahlia’s worden op grootte uitgezocht en dan strak onder en naast elkaar geprikt. Het prikken gaat middels krammetjes. In de ontwerpen is een link gemaakt naar Univé, zo werd het E logo op een bord vermeld, een bord met brandschade in huis en twee borden met autoschade.  Vrijdagavond laat was het prikken klaar. Zaterdagochtend moet alles immers klaarstaan voor de keuring door de jury. De eerste prijs ging helaas aan de neus voorbij maar een duim voor de eerste 3 bouwteams met de prachtige kleurrijke bloemenkunst. 

Dit evenement is een mooi voorbeeld hoe we toch samen iets kunnen organiseren in corona tijd. Het Corso verbindt mensen, verenigingen en buurten met elkaar tijdens het bouwen en de fietstocht trekt veel lokaal publiek. 

De variatie in mozaïek borden was groot. Zo kon men Spons Bob bewonderen, maar ook een grote vis bij Zeemuseum Miramar, een Fiat auto bij Garage Bovenkamp. Bij camping de Moesberg stond een groot bord met “Na corona komt zonneschijn”. De lokale wandelclub heeft een wandel mozaïek gemaakt, uitzendburo Bats een heteluchtballon. Bij de Adelhof stond een prachtig mozaïek van kunstenaar Esscher uitgevoerd in paars en gele bloemen. De hoofdfiguren uit de film Madagascar stond opgesteld bij Woonzorgcentrum De Menning in Wilhelminaoord. Ook een muziek van de koloniehuisjes mocht natuurlijk op de route niet ontbreken. De bouwers van dit bord ontvingen de 3e prijs. 

De organisatie is erg tevreden over het verloop van het evenement en is al bezig met plannen voor 2021. Het streven is dan om naast het Corso ook een fietstocht te organiseren met meer dan 100 mozaïek borden!

Voor meer informatie: https://corsofrederiksoord.nl

Hieronder een collectie van de mooiste mozaïek borden.