Op vrijdag 25 november 2022 was Nathalie Baartman te zien met haar cabaretvoorstelling SNAK in het daktheater van Restaurant De Tippe in Vledder. Ieder jaar zijn er in dit knussetheater vier cabaretvoorstellingen te zien. Een kleine club van enthousiaste vrijwilligers zorgt samen met de beheerder van De Tippe voor de organisatie.

Nathalie won in 2004 de persoonlijkheidsprijs voor Cameretten en speelde al eerder in De Tippe in 2011. Het is niet gebruikelijk dat een artiest een tweede keer wordt uitgenodigd, maar voor Nathalie werd een uitzondering gemaakt. Nathalie zelf reageerde hierop in de zaal met haar kenmerkende Twentse nuchterheid: ‘Vledder, als jullie zulke fans zijn, waarom hebben jullie dan elf jaar gewacht om mij opnieuw te boeken?’

Haar nuchtere humor bleef de hele voorstelling overeind, evenals haar Twentse dialect. In de coronatijd was Nathalie namelijk naar eigen zeggen behoorlijk ‘vertukkerd’. Het publiek zal haar macademianøt’n en de Twentse boerin met de tweedehands vibrator niet snel vergeten. En niemand uit de zaal zal na de voorstelling nog een dekbedjas durven dragen.

Naast humor was er ook een serieuze ondertoon. Nathalie vertelde over een oude dorpsstraat met klinkers. Het hobbelt als je eroverheen fietst en het haalt de vaart eruit. Onderweg maak je een praatje met de buurman. Als de klinkers worden vervangen voor asfalt vliegt iedereen in sneltreinvaart voorbij. Dat noemen we vooruitgang.

Nathalie noemt haar voorstellingen geen werk, maar eerder therapie. Ze moet tenslotte ergens naar toe met haar oprispingen. Gelukkig heeft ze haar ‘oprispingen’ die avond naar het daktheater van Vledder gebracht.

Univé zorgt ieder jaar voor een bijdrage om de voorstellingen mogelijk te maken.