Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Steenwijk hielpen Univé-leden, medewerkers en leden van kerkkoor Spirit onder andere mee. Een mooie gelegenheid om samen iets te doen, nu de koorleden niet kunnen zingen op het moment. De leden gingen in de stralende zon gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de wijk de Gagels op te schonen. Ieder nam een deel van de wijk voor haar rekening.

"Aanvankelijk vroeg iedereen zich af of de zakken die mee waren genomen wel vol zouden komen, maar binnen de kortste keren moesten de vrijwilligers terug om nieuwe zakken te halen. Het is verbazingwekkend hoeveel afval er op straat ligt, van plastic tasjes tot verpakkingsmateriaal tot blikjes. Door met een prikstok een rondje door een wijk te lopen ontdek je pas hoeveel afval er verspreid ligt en hoe belangrijk het is dat iedereen zijn steentje bijdraagt, aldus Liesbeth, medewerkster bij Univé en tevens lid van het koor.

Ze wil graag een oproep doen aan de inwoners in Steenwijk om vooral ook zelf aan de slag te gaan in je buurt en vrienden en bekenden aan te sporen om hetzelfde te doen. Via de gemeente kun je afvalzakken en prikstokken gratis bestellen zodat je met een beperkte investering van tijd op een hygiënische manier ook jouw straat schoon kan houden.

Ook de jeugd was actief in de omgeving van Steenwijk. Henrike ging met 2 kinderen uit de buurt op pad. Ze vonden het heel leuk om te doen en waren ook verbaasd wat ze allemaal aan afval vonden of te wel wat mensen allemaal weggooien.

 

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.

Bekijk een impressie van de dag: