Als eerste kwam Ineke Haisma aan het woord. Ze heeft een agrarische en culinaire achtergrond en is sinds 2005 orthomoleculair therapeut met een praktijk in Marum.
In haar dagelijks werk merkt ze dat veel gezondheidsklachten het gevolg van onwetendheid zijn. Wanneer je meer weet hebt van de werking van je lichaam en gevolgen van verkeerde voeding, kun je veel leed voorkomen.
Daarom is Ineke ook docent, schreef ze de boeken Met Verstand Gezond en Gezond Ontbijten en wil ze graag haar kennis deze avond delen.
We kregen van haar een uitgebreide beschrijving van de werking van het lichaam en over de rol die voeding daar bij heeft. Juiste voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en veel bioactieve stoffen zorgen voor communicatie naar lichaamscellen, waardoor de cel goed z’n werk kan doen. Stoffen die van oorsprong niet in voeding thuishoren belemmeren deze communicatie en daarmee stagneren regelsystemen zoals bijvoorbeeld het hormoonsysteem. Ook maken deze stoffen je gevoeliger voor aderverkalking en psychische aandoeningen.
Ineke heeft voor al die “niet van nature stofjes” een eigen naam bedacht: NoCx en dat betekent No Communication en xenobiotica. NoCx vertroebelen celmembranen waardoor zuurstof en voeding minder goed wordt opgenomen door cellen en afvalstoffen moeilijk afgevoerd kunnen worden. NoCx zijn o.a. transvetten (gehard plantaardig vet), suikers en zoetstoffen en veel E nummers. Het is haar missie om NoCx in de Dikke van Dale opgenomen te krijgen.
Vanuit dit perspectief worden veel fysieke en geestelijke gezondheidsklachten in relatie gebracht met een tekort aan voedingstoffen. Doordat we te veel bewerkte voeding eten wordt ons eetgedrag beïnvloedt waardoor we meer en vaak verslaafd raken aan met name suikerrijke producten.
Het belang van goede voeding is groot! Juiste voeding beschermt ons tegen allerlei Westerse ziektebeelden en werkt ontstekingsremmend. We maken door NoCx te eten ontstekingsstofjes aan die zorgen voor laaggradige ontstekingen en daardoor worden we zo vatbaar voor al die Westerse ziektebeelden als hart- en vaat ziekten, diabetes en overgewicht. Ontstekingen worden vaak verzacht met ontstekingsremmers, maar dat is het symptoom bestrijden en niet de oorzaak weghalen die er achter ligt.
Een college van een uur is natuurlijk te kort en daarbij komt dat de werking en impact van voeding en gezondheid voor ieder mens weer net even anders is. Dus voor meer informatie of een persoonlijk consult kun je het beste gaan naar de website van Ineke: Meo Auxilio >>
Na een korte pauze begeleidt Nico Strijker van Univé het gesprek met de deelnemers van deze avond. Nico is benieuwd naar ervaringen van mensen die hun voedselpatroon wel eens aangepast hebben.
Een meneer is van een dagelijks gebakken ei met spek overgestapt op muesli en eet daardoor rustiger, kauwt langer. Maar dat is wel zoeter.
Hoe zou je van wat suiker af kunnen komen, wanneer je toch een beetje een zoetekauw bent?
Hoe werken die suikers eigenlijk? Je hebt snelle en langzame. Ineke legt de werking van suiker op je bloedsuiker spiegel uit. Suiker veroorzaakt pieken, door het eten ervan die gevolgd worden door dalen en die gewoon veel energie kosten, je moe maken en weer aanzetten tot eten. Zonder dat je beweegt. En gestaag kom je in een patroon uit wat je niet zou willen.
Maar het is zo lekker toch, de verleidingen van eten. ‘Waar koop je goede voeding en is het wel betaalbaar?’’ Vraagt een ander. Je moet er heel bewust naar op zoek. Bijna als in den beginne wanneer we op jacht moesten voor voedsel, moeten we dat nu voor goede voeding.
Een ander voorbeeld was er van iemand die van astmaproblemen af kwam door betere voeding en dat was fijn voor haarzelf en het kind wat ze verwachtte. Het was een persoonlijk besluit, bijna tegen doktersadvies in. Maar later kwam het oude patroon toch weer terug. Je moet altijd alert blijven op je motivatie, voeding en beweging.
Iemand had weinig energie en kreeg het advies minstens een pond groente per dag te eten. Hoe doe je dat? Ze vertelt smakelijk over een dagelijkse groente omelet als ontbijt en kreeg weer grip op haar suikerspiegel schommelingen.
Veel advies is erg op het individu gericht en niet zo zeer op de (hulp) rol en impact van naasten of anderen in de buurt. Er wordt gewezen op het voorbeeld van Heeze, in Brabant, waar het hele dorp onder (be)geleiding van de huisarts en een sportarts afvallen door anders en beter te eten. Ook de supermarkt en de cafetaria doen mee. Hier werkt samen dus erg goed. Een mooi voorbeeld, maar niet eenvoudig te organiseren.
En daarbij is het voor iedereen toch weer een beetje anders. Nu worden health checks nog veel gedaan bij de huisarts, bloed onderzoek et cetera, maar daar komt nooit een insulineresistentie en andere zaken uit.
De avond nadert het einde en op verzoek geeft Ineke nog een korte uitleg over vetzuren. De werking van Omega 3, 6 en 9 en verzadigde vetten.
Ze legt uit dat 3 omega vetzuren ontstekingsremmend werken en dat we in verhouding veel te veel 6 omega vetzuren binnenkrijgen door maisolie, sojaolie en zonnebloemolie te nuttigen, waarvan margarines worden gemaakt. We worden hierdoor extra ontstekingsgevoelig. Dit bewerkte 6 omega vetzuur vinden we bijna in alle bewerkte producten. Vaste, natuurlijke vetten als roomboter, Ghee en kokosvet bezitten de vitaminen A,D,E en K, die broodnodig zijn voor ons lichaam en bovendien een beschermende functie hebben en de lever helpen met ontgiften. We zijn erg bang gemaakt voor vetten, terwijl suikers en vele andere NoCx daadwerkelijk de oorzaak zijn van al die gezondheidsklachten aldus Ineke!
Nico rondt de avond af door iedereen te bedanken voor hun deelname en Ineke in het bijzonder voor haar bijdrage. Hij sluit af met de boodschap dat Univé meer inzet op dit soort bijeenkomsten die kunnen bijdragen aan tegenspoed voorkomen en gevolgen beperken. Samen kennis delen en elkaar helpen is de basis van preventie.
Met vereende kracht dit opvullen en misschien ook de burger in eigen spiegel laten zien en 'verantwoordelijkheidsgevoel' bijbrengen is m.i. de enige mogelijkheid om in de toekomst een betaalbare en solidairiteit in de zorg in stand te houden.
met vriendelijke groet,
Jan