Goede zorg op het moment dat je het nodig hebt, dat was het verbindende thema van de sprekers op de ‘zorgavond’ van Univé op 29 november 2018. 

Na een welkom van Grytsje Lieffering, werden de belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering 2019 doorgenomen. Voor iedereen is dit een aanleiding om te bezien of het huidige pakket aan diensten past bij de persoonlijke behoeften en altijd veranderende omstandigheden. Voor meer dan een miljoen mensen is dit een reden om zelfs over te stappen. 

Univé vindt het van belang om in haar aanbod ook in te zetten op het stimuleren en faciliteren van meer preventie. Tegenslag en schade kun je beter voorkomen wanneer bijvoorbeeld meer mensen Eerste Hulp kunnen verlenen. In een mum van een tijd hebben 8000 leden gebruik gemaakt van een gratis EHBO cursus aanbod. Je staat gewoon beter in het leven wanneer je een ander in nood kunt helpen. En dat geldt omgekeerd natuurlijk ook wanneer je zelf iets overkomt.


Naar aanleiding van de presentatie werden er een aantal vragen gesteld:

 • Bij ernstig overgewicht wordt een leefstijl begeleiding aangeboden, 40% van de bevolking heeft overgewicht. Wordt er een grens bepaald voor de begeleiding?
  Voor nu is er geen grens bepaald. Het is bedoeld als preventie.

 • Komt de eigen bijdrage voor medicijnen voor bijv. ADHD bovenop het eigen risico?
  Dat is inderdaad het geval.

 • Speelt leeftijd een rol bij overstappen?
  Dit is zeker het geval. Vooral bij orthodontie wordt er vaak gebruik gemaakt van het overstappen.

 • Kun je bij gecontracteerde zorgverleners er vanuit gaan dat het de ziekenhuizen in de buurt zijn?
  Dat wordt vanuit Univé wel gehoopt maar dat is niet altijd helemaal zeker. Dat wordt later in december nog bekend.

 • Wat valt onder mantelzorg?
  Bijvoorbeeld mee gaan naar ziekenhuis controle bezoeken, financiële zaken regelen. Onbewust toch veel mantelzorg.

Hierna was een korte pauze waarna Bram de Boer een korte presentatie gaf over Ambulance zorg Groningen en zijn werk als ambulancechauffeur en werkcoach. De Ambulancezorg, een onzichtbare wereld, tót je er ineens mee te maken krijgt. Dat gebeurt vaak onverwacht. Een ongeluk in jouw directe omgeving of je raakt zelf gewond. Ineens zijn ze daar, die mannen en vrouwen in hun felgekleurde pakken. Dit heeft grote impact.

Bram vertelde over dat op moment van reanimatie er 2 ambulances komen. Dat is voor de alertheid op reanimatie. Zodat er altijd een paar extra handen beschikbaar is (in geval van nood).

Bij hartritmestoornissen wordt er een debrifilator gebruikt, die kan de filmpjes doorsturen naar de cardioloog in het ziekenhuis zodat er nog meer specialistische zorg kan worden gegeven.

Daarnaast wordt een blaastest standaard afgenomen bij een verkeersongeval. Dit wordt ter plaatse gedaan als de patiënt daartoe in staat is en anders wordt er in het ziekenhuis een bloedtest afgenomen.

Tip van de meldkamer: doe de deur open, laat het licht aan. En zet uw huisdieren apart. Zodat het ambulance personeel goed kan helpen.

Alle 112 meldingen komen centraal binnen in 1 meldkamer. Daarna wordt het onderverdeeld. 95% van de 112-meldingen wordt binnen de tijd behaald om op de locatie aanwezig te zijn.

Het was een leerzame avond waarna iedereen nog kon genieten en napraten onder het genot van een hapje en drankje.