Dat was de boodschap die de presentaties met elkaar verbond tijdens de thema avond Zorg en Gezondheid op 20 november 2019 in Zuidhorn.

Samen wijzer worden over de zorgverzekering voor komend jaar en over de dienstbaarheid van de mantelzorgmakelaar.

Na een warm welkom vertelden Anita en Alisa over de werking en de belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering in 2020. Onderwerp van gesprek is toch wel de collectieve korting die van 10% naar 5% gaat. Dit is door de overheid bepaalt. De premie van de basisverzekering is naar beneden gegaan maar doordat het collectieve voordeel naar 5 % is gegaan zijn toch veel klanten een duurdere premie gaan betalen. Daarnaast vroeg iemand zich af of Univé een regionale zorgverzekeraar is. Dat is niet het geval, maar Univé is wel altijd dichtbij doordat er door het hele land winkels  te vinden zijn waar mensen langs kunnen komen.

Na de pauze vertelde Marjan Boersma, mantelzorgmakelaar,  over haar diensten. Als mantelzorgmakelaar analyseert ze, met de mantelzorger, diens situatie op meerdere beleidsterreinen. Ze biedt informatie, ondersteunt beroepsmatig en kan in overleg met de betreffende mantelzorger tijdelijk een aantal regeltaken overnemen (persoonlijke, zakelijke dienstverlening). Op deze manier kan overbelasting voorkomen worden, komt of blijft de mantelzorger beter in balans en kan hij of zij de zorg voor de naaste beter vol houden.

Er waren weinig deelnemers in de zaal aanwezig die mantelzorger zijn, wel waren een aantal vrijwilliger bij het Zonnehuis. Maar het kan zomaar morgen anders zijn, en kun je ineens mantelzorger zijn.

Het aantal mantelzorgers was in 2015 15/20 beschikbare mantelzorgers per zorgvraag.De verwachting is dat dit in 2040 5/10 beschikbare mantelzorgers zijn per zorgvraag. De drukte neemt daardoor enorm toe  Via www.mantelzorg.nl kun je middels een test kijken of je mantelzorger bent.
Voor meer informatie: ga op bezoek bij Marjan

Op het eind had Marjan nog een kleine bingo met woorden die te maken hadden met mantelzorg en nog wat prijsjes om te winnen!

Het was een gezellige en leerzame avond, die werd afgesloten met een hapje en een drankje.