Het Corona-virus zit ons op de hielen, het openbare leven komt steeds meer tot stilstand, de scholen zijn dicht, we werken vanuit huis, de sportclubs sluiten de deuren.. Ons dagelijkse ritme wordt bruut verstoord en wij gewoontedieren zijn vreselijk ontregeld. En dan worden ook nog eens onze sportieve doelen gecanceld. Alle reden om de teugels een beetje te laten vieren en dat sportschema voor de komende tijd in de prullenbak te gooien.

Maar juist NU hebben we ons dagelijkse portie beweging meer nodig dan ooit! Al is het alleen al om niet te veel te gaan navelstaren in deze tijden van crisis. Bovendien, je beweegcirkel zal een stuk kleiner zijn geworden, dus er worden minder calorieën verbrand. En zo met de Paasdagen voor de deur liggen die chocolade eitjes wel heel erg voor het grijpen. Daarnaast heb je minder ‘small talks’ met je collega’s, en om te voorkomen dat je de focus verliest door maar achter die laptop te blijven zitten kun je beter even lekker naar buiten, de natuur in, de wind door je haren, de eerste zonnestralen op je gezicht.

Bewegingsarmoede is nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken, dat is in dit Corona-tijdperk niet ineens anders. Dus ga gewoon elke dag even lekker op pad, minstens een half uurtje, alleen of met je sportmaatje. Als je op gepaste afstand van elkaar blijft is er niks aan de hand. Meer dan 1,5 meter is het advies vanuit de overheid, maar wellicht is het verstandiger deze marge wat op te rekken. Door de versnelde ademhaling tijdens inspanning is er meer luchtverplaatsing en zodoende ook een groter besmettingsrisico.

Laat je hartslag even lekker oplopen, zodat je lichaam en hersenen weer goed voorzien worden van zuurstof. Adem lekker diep in en uit, en vooral ook, geniet van het buiten zijn! Even een moment voor jezelf. Doe ook mee met de Corona Fit Challenge en beweeg dagelijks 30 minuten!

Mirjam Steunebrink, sportarts Martini Sportmedisch Centrum