'Samen tegenspoed voorkomen, de gevolgen beperken en de rest gewoon goed verzekeren.’ Met dit motto uit ‘Terug naar de kracht van Univé’ in het achterhoofd organiseert Univé Noord-Nederland door haar hele werkgebied Demo’s in de Buurt. Op woensdag 10 november 2021 was Marum aan de beurt. Wim Berghuis van de Ledenaad Univé Noord-Nederland liep een dagje mee en doet verslag.

Toen ik tegen half tien op het marktplein in Marum arriveerde was het er al behoorlijk druk. Verscheidende brandweerauto’s met leden van het vrijwillige korps uit Marum stonden er opgesteld, inclusief een demonstratiewoning in een container. En er was ook een flink aantal Univé-medewerkers op de been.

Rookmelders ophangen bij leden
Na de koffie gingen zes teams op weg door het dorp om bij leden die zich daarvoor hadden opgegeven rookmelders op te hangen. Vanwege mijn onervarenheid werd ik aan een team toegevoegd. Per woning installeerden we twee rookmelders die onderling via een wifisignaal verbonden zijn. Bij het eerste adres ging dat verbinden ietwat moeizaam, maar daarna deden we het routineus. Zo kwamen we in een verscheidenheid aan woningen terecht; van ouderenwoningen met een traplift tot moderne woningen en een helemaal verbouwde historische boerderij.

Meest logische vluchtroute
Na de lunch werd de veiligheidsmarkt officieel geopend door brandweerlieden met een spectaculair vuur. Daarna begon voor mij het echte werk, samen met een Univé-medewerker op pad om zeven adressen te bezoeken. Het ter plaatse onderling verbinden van de twee rookmelders verliep soepel. In weer een verscheidenheid aan woningen zochten we steeds de meest logische plek voor de beide rookmelders, met de focus op de vluchtroute.

Conclusie
Wat mij het meest opviel was het volgende:
  • Op vrijwel alle adressen bleken geen of niet (meer) werkende, dan wel sterk verouderde rookmelders te hangen. En als ze er al hingen, waren ze vaak erg onlogisch geplaatst.
  • We werden overal allervriendelijkst ontvangen. Ons bezoek was natuurlijk aangekondigd en we presenteerden ons in Univé-jassen. Overal mochten we inspecterend door het huis banjeren en werden we steeds opnieuw bestookt met relevante vragen. Onze (brand)veiligheidsadviezen werden erg op prijs gesteld, net als de geste van Univé om per woning twee gratis rookmelders beschikbaar te stellen. Deze installeerden we ter plekke en werden opgehangen.  

Rook- en koolmonoxidemelders
In Marum hebben we met z’n allen op 79 adressen rookmelders opgehangen, telkens twee per adres en incidenteel een koolmonoxidemelder (CO-melder). Ik begreep dat het ’s middags druk was op de veiligheidsmarkt en ook daar de rook- en CO-melders als zoete broodjes over de toonbank gingen. Al met al een geslaagde dag. Inhoudelijk omdat we op diverse adressen de brandveiligheid hebben verhoogd en omdat we ontzettend veel goodwill voor Univé hebben gescoord.