Zestig jaar voetbal in Frieschepalen werd gisteravond, zaterdag 29 juni 2019, gevierd met onder meer een wedstrijd tegen Lucky Ajax, een selectie oud-spelers van Ajax die meerdere keren per jaar op uitnodiging tegen voetbalverenigingen spelen.

Lucky Ajax kan gewoon worden geboekt, kost een duit, maar dan heb je ook wat. En bovendien word je niet elk jaar zestig. Zo’n beetje onder dat mom besloot de Friese amateurvoetbalclub Lucky Ajax uit te nodigen. Gisteravond kwamen ze langs, enkele matadoren van weleer: Sjaak Swart, Simon Tahamata, Olaf Lindenbergh, Tarik Oulida en zo meer.

De club had zich goed voorbereid, zoals ze dat in Friesland perfect kunnen: livemuziek van Bert Solo na afloop, twee kassa’s: een voor mensen met en een voor mensen zonder kaartje en de pers kon doorlopen. Ook was er voor eten en drinken gezorgd: niet met muntjes, maar gewoon met geld betalen. Het leverde geen problemen op. Dat gold ook voor de wedstrijd die om half acht ’s avonds begon. Ze hadden er echt heel erg veel zin in, zo bleek. Ruim van tevoren waren al veel mensen naar het knusse sportpark gekomen om maar zoveel mogelijk foto’s te kunnen maken, een goed plekje te kunnen bemachtigen en de auto zo dicht mogelijk bij het sportpark kwijt te kunnen.

Velen kwamen ook op de fiets of lopend. Dat gold voor mensen uit het dorp zelf: een hecht dorp met veel vrijwilligers die het al die zestig jaar mogelijk maakten dat er voetbal in het dorp mogelijk was. Het programmaboekje vermeldde dan ook heel terecht dat er zonder voetbal in Frieschepalen het dorp een heel ander dorp was. En zo is het ook als een woord met het bestuur wordt gesproken.

Berend Jongsma is bestuurslid. Een jonge dertiger die zijn handen volop uit de mouwen stak. Het voert hem echter veel te ver om hem de eer te geven. “We doen het met elkaar. RWF heeft erg veel vrijwilligers en daar zijn we ontzettend trots op. Zie ook nu wat er is neergezet en hoe alles is geregeld. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. En wat mooi ook dat Lucky Ajax hier speelt. De mensen genieten echt.”

Hoeveel publiek er was? Jongsma denkt tussen de zes- en zevenhonderd mensen. “We rekenden op vier- of vijfhonderd dus dit is prima zo. Alles verliep goed en dat is geweldig.” Hoeveel mensen meehielpen aan de totstandkoming van een avondje Lucky Ajax bij RWF was niet eens te tellen. Ze waren wél herkenbaar, want droegen allen een wit shirt met in het rood nummer zestig aan de achterkant. De reden laat zich wel raden.

Meer dan de helft van de vrijwilligers kreeg niet veel van de wedstrijd mee. Berend Jongsma is er een van. “Ik was zó druk met alles bezig dat je het meeste niet ziet. Zo gaat dat. Maar ik merkte wel dat de mensen genoten. Dat hoor en zie je wel. En dat deden wij ook, hoor.” Degene die het wél meekregen zagen dat de oud-profs tegen een team van huidige spelers van RWF 1 en een aantal uit het verleden al snel op voorsprong kwamen en de teller al gauw richting de zes zagen oplopen. Na rust kwamen daar nog een paar bij, maar dat deerde eigenlijk niemand. Van tevoren was bekend dat de RWF Legends, want zo heette de tegenstander van Lucky Ajax deze keer, ruim zou verliezen. Een doel was er wel degelijk. Op 1 stond plezier maken, op 2 zelf scoren en op 3 proberen er nier meer dan negen tegen te krijgen.

Dat laatste lukte net niet al deed het scorebord heel even anders vermoeden. Toen de Ajacieden de tiende maakte telde men overnieuw en werd het ineens 1-0, omdat RWF Legends via Rindert Bijker scoorde. Er volgde een prachtig lawaai, want wat leek het mooi. Daarna werd het nog ‘1-1’. Het publiek kon het nog lije. Toen de scheidsrechter even later affloot zei men dat 1-1 een keurig resultaat is. En zo was het genieten in Frieschepalen. Op naar de volgende zestig jaar.

S.V. RWF (Rood Wit Frieschepalen)

Erik, medewerker van Univé, heeft zijn 'persoonlijk sponsorbedrag' besteed aan de ondersteuning van alle activitetien rond het 60 jarig bestaan van S.V. RWF (Rood Wit Frieschepalen). Hij is leider van het team van zijn zoon Joël.

Zoals elke vereniging kunnen ze niet zonder steun van veel vrijwillegers en sponsoren.
Op zaterdag 29 juni was er s’ morgens een voetbalzeskamp voor de jeugd. Hier werd gebruikt gemaakt van onze panna kooi. Deze viel goed in de smaak. En 's-avonds was er dus de wedstrijd van RWF Legends tegen Lucky Ajax.

En zo werd het een onvergetelijke dag voor iedereen.