Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Coop heeft samen met haar klanten voor AED’s gespaard en dezse aan de buitenzijde van haar supermarkt in Niekerk geplaatst.

Coop werkt al jaren samen met het Rode Kruis. Met haar klanten zamelt de coöperatieve supermarktorganisatie via verschillende acties geld in voor het Coop Rode Kruis Fonds. Hiermee worden projecten gefinancierd om de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt te vergroten. Klanten kunnen bijvoorbeeld hun statiegeld doneren aan het Coop Rode Kruis Fonds. Coop verdubbelt de opbrengst.

Coop ondernemer Marloes Bellinga: “Wij zijn trots op deze AED voor de buurt, waarvoor we samen met onze klanten gespaard hebben. Samen maken we het verschil voor een leefbare buurt. Ook in noodgevallen; een AED verhoogt de overlevingskans bij een hartstilstand met maar liefst vijftig procent.”

Voor een effectieve inzet van de AED is het natuurlijk belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die in geval van nood het apparaat kan bedienen. Hiervoor heeft Univé aangeboden medewerkers van de Coop Bellinga en collega-winkeliers en omwonenden in de omgeving te trainen in het gebruik van de defibrilator. Vanuit haar regionaal-maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt de coöperatie doorlopend lokale initiatieven en volgens Hans Schieving, manager Marketing en Innovatie bij Univé Noord-Nederland, is het faciliteren van een AED daar een mooi voorbeeld van. ‘Behalve verzekeren richt Univé op het voorkomen en beperken van risico’s, ook op het gebied van gezondheid.