Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Westerkwartier hielpen Univé-leden, medewerkers en leden van buurtvereniging "De Enkhoek" onder andere mee. Ze gingen gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de buurt op te schonen. Er waren veel gezinnen die de oproep hadden gebruikt om met elkaar het karweitje op te knappen. De meeste begonnen in hun eigen straten en speeltuin van de wijk maar gingen ook eind verder gewoon door zoals bijvoorbeeld bij een voetbalveld en het treinstation.

De kinderen vonden het interessant om te zien wat er allemaal te vinden was.
De meest uiteen lopende dingen kwamen ze tegen. Zoals een koptelefoon, flessen bier en wijn, ruitenwisser, fietsbanden, veel plastic afval, mondkapjes en een vol blik met soep. Het meest bijzondere was een (geld) kistje, helaas zonder inhoud.

Iedere buurtbewoner gaf aan het een goed initiatief te vinden die vaker georganiseerd kan worden. 

 

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: https://www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.

Bekijk een impressie van de dag: