Sinds een paar weken wordt de steeg naast de Univé winkel aan De Dam in Leek druk bezocht. En dat is niet vreemd, want er is een prachtige luchtfoto van Leek in 1970 te bewonderen. De ruim 50-jarige foto trekt veel bekijks.

De steeg – die de parkeerplaats en het centrum met elkaar verbindt – kon wel een vrolijke tint gebruiken. Sinds een winkel was verdwenen en daardoor ook een etalage leegstond, was het een kale bedoening. Erik Boonstra – zakelijk adviseur en relatiebeheerder bij Univé kwam zo op het idee van de prachtige, ruim 50-jarige luchtfoto. “We hebben echt samen nagedacht over wat we met de ruimte konden doen”, vertelt hij enthousiast.

Nabewerken
De foto is uitgezocht samen met de Historische Kring Leek en omstreken. Fotograaf Wil de Boer is vervolgens uren bezig geweest met het nabewerken van de foto, zodat die nu geschikt is voor op een doek van 2 bij 1,5 meter groot. “Voor die hulp zijn we ontzettend dankbaar. Het is mooi dat we op deze manier onze lokale betrokkenheid en binding met Leek kunnen laten zien.”

Univé en Leek: sinds 1884
Op de foto staat namelijk de tekst ‘Univé en Leek: verbonden sinds 1884’, wat slaat op de lange relatie tussen Leek en de – rechtsvoorgangers van de - coöperatie. Zo is er in de archieven een verwijzing gevonden naar de ‘Onderlinge Verzekering in Vredewold en Omgeving’ die in 1984 honderd jaar bestond.

Positieve reacties en berichten
En dat de luchtfoto erg gewaardeerd wordt blijkt wel uit alle verhalen van Erik. “Je ziet dat mensen echt bij de foto gaan staan kijken, zich aan het oriënteren zijn en de foto vergelijken met nu. Of je ziet mensen met hun vingers een route volgen, ik denk naar hun huis of een bekende plek”, legt hij uit. “Er valt zoveel te bekijken en te puzzelen. Heel leuk om te zien hoe de foto wordt ontvangen en hoeveel positieve reacties en berichten we krijgen van klanten.”