Hoe gaat het met trainen zo zonder wedstrijden… Ja, klootjes! Ik heb gewoon wedstrijden nodig om voor te trainen, anders doe je maar wat voor de kat z’n kut! Vorig jaar was ik al vrij vroeg bezig met een nieuwe jaarplanning 2020 omdat ik eind augustus met skeeleren over de kop vloog en daar wat fysieke problemen aan over hield. Daarnaast kwam in november een puppy bij mij in huis dus dan kun je niet weg terwijl ik eigenlijk elk jaar in november/december naar de Canarische eilanden ga om vakantie te vieren en tegelijk een marathon te lopen.

Voor 2020 had ik een heel volle agenda met o.a. de NK van de wintertriathlon, een aantal NK’s voor diverse Run-Bike-Run afstanden, een NK en tevens WK 100 km hardlopen en daar tussen door een aantal marathons en ultra-lopen als training met als toetje in november naar de marathon van Tenerife en in december naar de marathon van Lanzarote. Wie wil er met me mee? En wat is het geworden?

Half januari kon ik niet naar de bosmarathon in Assen en de winterduathlon in Alkmaar i.v.m. de kritieke toestand van mijn 90-jarige moeder, maar op 22 februari stond ik aan de start van de 50 km van Steenwijk. Maar oh oh oh, wat een regen en wat een wind die dag dus na 30 km was ik er klaar mee. Niet ziek worden leek me verstandiger dan doorlopen en finishen. Niet ziek worden… oke! Ja, en toen kwam in de volgende week de intelligente lockdown… Wat er zo intelligent aan is weet ik niet want volgens mij gaan we zo met z’n allen naar de bliksem… Wat een onderschatting in het begin van de toestand en wat meteen een verschrikkelijke gevolgen… Respect voor alle zorgmedewerkers, diepe buiging voor al die IC-medewerkers, maar ook al die door de overheid “vergeten” medewerkers in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg die zich maar moesten redden.

Een crisisteam wat veel te zwaar leunt op virologen en waarin diverse andere vakgebieden (economen, psychologen, sociologen, filosofen etc.) niet of onder vertegenwoordigd zijn. Dat is hoe ik de situatie ervaar en ik ben bang dat men de voorschriften niet lang meer kan handhaven. Ik weet, de beste stuurlui staan aan wal, maar dat houdt niet in dat je er geen mening over mag hebben.

Ik had liever de Zweedse variant gevolgd. Wees eerlijk; het virus is er dus daar moeten we immuun voor worden en dan kan alleen door er gecontroleerd aan bloot gesteld te worden waarbij de groep zwakken beschermd moeten worden en de groep sterken (waar o.a. de sporters toe behoren) groepsimmuniteit moet opdoen. Uit mijn omgeving weet ik dat mensen met o.a. hart problemen en kanker patiënten nu niet de behandeling kunnen krijgen die ze eigenlijk wel moeten hebben, wat gaat dat aan doden kosten? En wat is dan nu de winst afgezet tegen de kosten?

Voor onze sportverenigingen zijn het ook sombere tijden. Geen lopen dus geen inkomsten maar vooral geen ontspanning, geen plezier en geen strijd. Met sv Friesland zijn we druk bezig om toch weer lopen te organiseren voor onze leden maar daar botsen we tegen een muur van bureaucratie op. Wat wil je ook als de overheid wedstrijden tot 1 september verbied maar toestemming geeft aan de richtlijnen van de AU, opgesteld onder de vlag van NOC/NSF, waarin staat dat men wel trainingswedstrijden mogen organiseren… Tegenstrijdiger kan het toch niet? Daar waar de ene club gelukkig wel toestemming krijgt, krijgen wij geen toestemming onder verwijzing naar allerlei vage aannames van de dienstdoende ambtenaar die geen weet heeft van het AU-protocol wat door de landelijke overheid is goedgekeurd. En als je die argumenten weerlegt met verwijzingen naar dat AU-protocol, ja, dan loopt de ambtelijke molen vast… Afijn; overleven, letterlijk en figuurlijk. Hol ‘e kop der veur en blijf gezond. Eens zien we elkaar weer aan de start!

Meine