Lieuwe Westra oud-wielerprof is in januari 2020 een B&B voor wielrenners en fietstoeristen begonnen in Benidorm. Het ging goed tot Corona. Door de lockdown kon Lieuwe geen kant op. Om toch te blijven bewegen ging hij hardlopen en op de hometrainer fietsen. Op dit moment mag je beperkt de straat op. Eén voordeel, Lieuwe is de hometrainer meer gaan waarderen.

Al meer dan honderd jaar wordt op pinkstermaandag de fietselfstedentocht gehouden. Het ideale beeld is een lang, lang lint fietsers door het vlakke Friese land met op de voorgrond bloeiende boterbloemen en paardenbloemen onder een blauwe lucht me hier en daar een schapenwolkje. Van 5 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts fietsen dan ongeveer 15.000 deelnemers langs de Friese elf steden voor 265 km.

Maar in 2020 is alles anders. Op 23 maart heeft de organisatie moeten besluiten dat de tocht in verband met de coronacrisis niet door kon gaan. Lange tijd leek het erop dat er helemaal niet gefietst kon worden op pinkstermaandag. De rit kan virtueel gefietst worden via het programma Zwift.

Lieuwe Westra is één van de deelnemers die mee doet. Westra houdt wel van een uitdaging en zijn roots liggen nog altijd in Friesland. Tegenwoordig woont hij in Benidorm en runt zijn eigen B&B voor wielrenners en fietstoeristen: Casa Ciclismo. Westra wordt gevolgd door Omrop Fryslân en kijkt uit naar deze uitdaging. Langer dan vier uur heeft Lieuwe nog nooit op een hometrainer gezeten.

Zo'n 170 mensen hebben zich aangemeld en Omrop Fryslân doet op pinkstermaandag verslag op radio en tv. Deelnemers kunnen zichzelf filmen, op de hometrainer, in de eigen tuin, op een slaapkamer, of op het balkon. Vanaf 9.00 uur zijn de beelden op televisie te zien.
Verslaggever Simone Scheffer gaat de provincie door, om de virtuele fietsers thuis op te zoeken.

De start is morgenvroeg om 5.00 uur.
Westra gaat zijn record van 4 uur op de hometrainer verbreken en gaat weer ouderwets aan de bak. Zijn blik op oneindig en fietsen. Doen waar hij zijn bijnaam Het Beest aan te danken heeft.

We spraken Lieuwe net nog even. Om 4.00 uur gaat de wekker en daarna gaat Het Beest los om 5.00 uur. Los op de hometrainer op het balkon van zijn Casa in Benidorm. Hij heeft er zin om zijn langste rit ooit op de hometrainer te voltooien en wenst iedereen voor morgen een succesvol bewegingsmoment.

Oant Moarn!
Lieuwe


Bron: Lc.nl & Omropfryslan.nl
Website B&B Lieuwe & Ingrid www.casaciclismo.com