Als liefhebber van actief hardlopen, ben ik de laatste jaren altijd gereed voor het deelnemen aan marathons en ultra’s. Zo zette ik me vrijdag 13 maart 2020 in voor een lange duurloop, een solorun welke uiteindelijk tot 55 kilometer zou reiken. Meestal train ik alleen, maar die dag was het voornemen met een groepje te gaan hardlopen, als voorbereiding op de 56 km lange 2OceansMarathon in Cape Town, welke afgelopen zaterdag had moeten plaatsvinden. Voor mijzelf zou dit een aanloop zijn naar de meer dan 90 kilometer lange ComradesDown van Pietermaritzburg naar Durban op 14 juni, mijn ultieme uitdaging na inmiddels meer dan 40 marathons en ultra’s sedert 2008.

Op zondag 15 maart 2020 nam ik als Ambassadeur van Run for KiKa Marathon deel aan een webinar voor 2OceansMarathondeelnemers. Als ervaringsdeskundige (in 2013 en 2017 was ik deelnemer voor run4schools) had ik daarin een rol. Tijdens de webinar kwam het bericht dat deze run werd gecanceld. Intussen zijn alle hardloopevents afgelast, heel veel ook wereldwijd door een onbekend, althans nog niet heel bekend virus. Omdat we er nog niet heel veel over weten, is alertheid geboden en daar weten we inmiddels alles van. De gevolgen voor de hardlopers onder ons worden uitputtend beschreven. Zelf stonden diverse evenementen voor mij op stapel: eerder de 2riversMarathon in Zaltbommel, die door storm werd gecanceld, later dus de Venloop, de Marathon van Rotterdam, de 2riversMarathon by night op 17 mei en de duoMarathon in Appelscha. Inmiddels train ik diverse kortere- en langere trainingslopen (onlangs nog 40,5 en 45 km). Mede omdat morgen, op 17 april pas bericht zal gaan komen met het definitieve besluit over de ComradesDown: uitstel of canceling.Hoe dan ook: als pensionado kan ik de trainingen (4-5 x per week) plannen zoals ik wil: zowel voor als na Covid19, het coronavirus, loop ik dikwijls solo. Veel runs en grote marathons zijn uitgesteld naar het najaar, waar ik sta ingeschreven voor de jubileum marathon van New York op 1 november. Hier mag ik voor de 8ste keer lopen. RUN Winschoten (september) is al gecanceld en als je het persoonlijk aan mij vraagt, dan verwacht ik dat er zeker dit jaar geen grote hardloopevents zullen gaan plaatsvinden…..

Maar gelukkig kunnen we zelf nog volop in beweging blijven: fietsen, wandelen, krachttraining en natuurlijk hardlopen, lekker buiten in de natuur. Rekening houdend met je immuniteitslevel is hardlopen ‘tot het gaatje’ niet altijd verstandig. Een afwisseling van dagelijks tenminste 30 minuten bewegen is super gezond en zeker aan te bevelen. Zelf train ik bij voorkeur zodanig door, dat ik de eerstkomende marathon, wanneer dan ook, weer fit genoeg ben om die te kunnen volbrengen.

Piet (67 jaar)