De jaren ’60, ’70 en ’80: ze zijn rustig iconisch te noemen. Niet gek dus dat de Oudheidkamer in Wolvega er een gehele tentoonstelling aan waagt. De bijzondere expositie Van Nozems tot Hipsters is nog tot en met zaterdag 17 december 2022 gratis te bezoeken!

Van Zündapps en Puchs tot lp-hoezen en filmtrailers; de gehele tentoonstelling,  tegenover de Oudheidkamer en naast de bibliotheek staat in het teken van de bijzondere decennia. Aan de hand van veertien hoofdonderwerpen als ‘Geen bommen, maar blommen’, ‘Een eigen honk’, ‘Een slimme meid - een gewenst kind’, ‘Talent bij elkaar brengen’ en ‘Daar zit muziek in’ worden bezoekers meegenomen door de jaren ’60, ’70 en ‘80. “We willen een sfeerbeeld creëren met een specifieke focus op de jeugd, op hun persoonlijke ontwikkeling, de jeugdhonken, de muziek en hun visie op maatschappij . Op de speciale panelen staan dan ook tijdlijnen en krantenkoppen”, legt secretaris Henk Woudstra uit. “Bij de inspiratietafel kunnen bezoekers de krantenartikelen erbij lezen.”

Ontmoeting stimuleren
Al ruim vijftienhonderd mensen bezochten de gratis expositie, die deze week voor het laatst te zien is. “We hebben bijvoorbeeld ook een muur met zeefdrukposters uit die tijd. Allemaal aankondigingen van artiesten die in de regio speelden”, vertelt Woudstra verder.

Met de tentoonstelling wilden de vrijwilligers van de Oudheidkamer ontmoeting stimuleren. “We wilden onder meer de jeugd van nu in verbinding brengen met de jeugd van toen.” Daarom organiseerden ze meerdere debatavonden en diverse andere activiteiten. “Het is fantastisch dat mensen in gesprek met elkaar gaan over die tijd en over de verschillen van toen en nu. We zijn heel tevreden, denken dat het samenbrengen van mensen goed gelukt is.”

Oudheidkamer
De Oudheidkamer zit in de voormalige burgemeesterswoning bij het Griffioenpark. Vrijwilligers beheren al sinds 1949 de collectie vol objecten uit de regio. Regelmatig worden er tentoonstellingen gehouden. Ook wordt de Oudheidkamer ieder jaar bezocht door zo’n dertig tot veertig schoolklassen. “We laten hen dan wasmachines of telefoons van vroeger zien”, vertelt Woudstra enthousiast. “Bij sommige objecten moeten we echt uitleggen wat het is, want ze hebben geen idee”, lacht hij.

Kerststallen
De expositie Van Nozems tot Hipsters, die mede tot stand kwam dankzij een sponsorbijdrage van Univé Noord-Nederland, is bijna afgelopen. Maar tot en met 6 januari is er nog een tentoonstelling te bezoeken, namelijk De Kerststallen van Jan de Vries. In de Oudheidkamer zelf zijn op dinsdag tot en met zaterdag en Tweede Kerstdag zo’n zestig verzamelde of zelfgebouwde kerststallen te bezoeken. Toegang tot de Oudheidkamer en de kerststallententoonstelling kost
€ 2,75. Er kan alleen contant betaald worden. De expositie Van Nozems tot Hipsters is gratis te bezoeken.