In januari 2020 ontvingen alle medewerkers een mail van de afdeling Marketing en Ledenzaken. Ze zijn op zoek naar koplopers. Ik grap nog even dat ze mij dan niet moeten hebben. Met mijn 110 kilogram (onderbroek aan) op de weegschaal zal ik niet snel voorop lopen. De mail verdwijnt al snel in verwijderde berichten. Nog diezelfde week krijg ik een telefoontje van een collega Marketing en Ledenzaken. Ze vinden mij uitermate geschikt als koploper. In eerste instantie ben ik terughoudend, want het betekent een extra taak. Niet dat ik vies ben van hard werken, maar ik wil ook kwaliteit leveren. Na overleg met mijn teamleider en directe collega besluit ik mij aan te melden als koploper.
Al snel volgt een uitnodiging om samen met alle koplopers samen te komen voor een kick off. Voordat ik er erg in heb, zit ik in lijn 3 naar het centrum van Groningen. Ik word hartelijk ontvangen en tref een grote groep collega`s die zich ook heeft aangemeld. We trappen af…en eigenlijk is de boodschap : Wat kunnen wij als verzekeraar teruggeven aan de maatschappij? Heel veel blijkt al snel. We willen (lokaal) maatschappelijk relevant zijn, bijdragen aan een gezond en plezierig leven door oplossingen en diensten te bieden voor veiligheid en zekerheid.
Tijdens de voorstelronde van alle aanwezigen, de meeste ken ik wel van gezicht en naam, valt mij op dat veel van mijn collega`s zich al inzetten voor de maatschappij. Velen zijn vrijwilliger bij een sportvereniging, nemen zitting in een bestuur, zijn mantelzorger en ga zo maar door. Het kwartje valt. Wij zijn het verlengde van Univé en andersom.
Na een workshop Gezond en Prettig leven ontstaat er een levendige discussie over de verschillende vraagstukken. Wat betekent voor jou een gezond en plezierig leven? Waarom lukt dat niet, of soms niet? Wat zit er dan tegen? Wat zou je zelf, of samen met anderen, daaraan kunnen doen? Of hoe zou je daar mee geholpen kunnen of willen worden? Daarbij wil ik u uitdagen om voor uzelf ook deze vragen te beantwoorden.
De uitkomst is dat we dit samen moeten gaan doen. Dat is ook het doel van een coöperatie. Het samenwerken vergroot de kans om doelen te halen die als individu nooit behaald kunnen worden.
In ons mooie Oldeholtpade zijn genoeg voorbeelden te noemen van samenwerkingsverbanden die hebben geleid naar succes. Inmiddels zijn we met een kleiner team samen gekomen om invulling te geven aan de opdracht die Univé ons geeft.
Ik heb een begin gemaakt om gezonder te gaan leven. Nog steeds is de weegschaal niet mijn vriend, maar is wel milder gestemd. We zijn inmiddels 9 maart 2020 en de teller stopt op 105,8 kilo.
Jeroen Mulder, adviseur Univé Noord-Nederland