Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Weststellingwerf hielpen Univé medewerkers en vrijwilligers van voetbal vereniging Oldeholtpade onder andere mee. Met maar liefst 4 dames (waar waren de heren?) kwamen ze op deze zonnige zaterdag samen achter het huis van Jeroen en Esther. Rinnie, Machteld, Ginie en Josien zijn geen onbekenden in het dorp en het verenigingsleven kan altijd een beroep op hen doen. Onder het genot van een kop koffie/thee was er een korte briefing en werd de verdeling van het “werkgebied” besproken. Niet alleen de bebouwde kop werd verlost van afval, maar ook de Pasmalaan, Scheenebospad, Hamersweg, Hoofdweg en de parallelweg van de Stellingweg.

Tijdens de actie zijn we door meerdere mensen enthousiast aangesproken en gecomplimenteerd met deze actie. Soms gingen de ramen van passerende auto`s omlaag en de duimpjes omhoog. Met zijn zessen hebben we maar liefst 6 volle vuilniszakken met afval gevonden. De “buit” bestond onder andere uit veel blikjes van Red Bull, bierflesjes, snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, mondkapjes, embleem BMW en trekhaakdoppen. Al met al kunnen we concluderen dat het een zeer succesvolle actie is geworden die bijna letterlijk “schreeuwt” om een vervolg, aldus Jeroen."

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen. Omdat het zeer waardeerd wordt, dat de voetbalvereniging Oldeholtpade een maatschappelijke bijdrage heeft geleverd, ontvangen ze van Univé Noord-Nederland een bijdrage voor de clubkas.

Bekijk een impressie van de dag: