De taken van een reddingsbrigade zijn divers: van het verlenen van hulp aan drenkelingen tot het bevorderen van zwemmend en varend redden. Om deze taken uit te kunnen voeren, heeft een brigade echter wel een goede reddingsboot nodig. Gelukkig kon de Reddingsbrigade Weststellingwerf met hulp van sponsoren er één aanschaffen!

De reddingsbrigades in Nederland zijn er voor veiligheid rond, op en in het water. Zo houden ze toezicht bij activiteiten en evenementen, verlenen ze hulp wanneer nodig en zetten ze actief in op opleidingen. Dat kunnen zwemopleidingen voor kinderen zijn zoals Junior Redder en Zwemmend Redder, maar het kan ook gaan om opleidingen voor gevorderden, zoals Varend Redden of de opleiding tot lifeguard.

Voorkomen van de verdrinkingsdood
René Sloot uit Wolvega is voorzitter van de Reddingsbrigade Weststellingwerf. De vereniging heeft zo’n 85 leden en professionele vrijwilligers. Wekelijks worden er – als de coronamaatregelen dat toelaten – lessen reddingszwemmen gegeven en mensen opgeleid. Ook is de reddingsbrigade regelmatig te vinden bij waterevenementen in de directe omgeving zoals Skûtsjesilen en de Elfstedenzwemtocht. “Als reddingsbrigades zetten we ons in voor het voorkomen van de verdrinkingsdood. Dat doen we in de ruimste zin, dus ook door aandacht te besteden aan het goed leren zwemmen”, legt hij uit.

 

Meer reddingen uit levensbedreigende situaties
En dat reddingsbrigades nog steeds hard nodig zijn, is ook te zien aan het aantal reddingsacties dat de brigades in 2020 moesten uitvoeren. Volgens De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) ging het vorig jaar in heel Nederland om 306 reddingen uit levensbedreigende situaties tegenover 92 in 2019. “Die cijfers maken je niet blij. Er waren ook verdrinkingsdoden te betreuren”, vult René aan. “Denk aan de vijf surfers voor de kust van Scheveningen. Dit waren zeer ervaren surfers, sommigen ook Lifeguard. Soms heb je in zee gewoon niks te vertellen.”

Snelvarende reddingsboot
Om bij nood zo snel mogelijk in actie te kunnen komen is het belangrijk dat een reddingsbrigade beschikt over een goede en snelvarende reddingsboot. De Reddingsbrigade Weststellingwerf had een reddingsboot in bruikleen van de KNBRD, maar vanwege bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid moest de boot terug. Zelf een boot aanschaffen is voor de reddingsbrigade geen optie. Niet alleen is de aanschaf prijzig, ook draaien de vrijwilligers zelf al voor behoorlijk wat kosten op, zoals voor de contributie, bepaalde opleidingen en kleding. “Maar dat doen we graag. Het is onze passie. We zijn liefhebbers van water, vinden het leuk om andere mensen te zien genieten op het water en helpen hen graag.”

  

Kleine acties, groot effect
Om de reddingsboot te financieren diende de reddingsbrigade bij het Univé Buurtfonds een aanvraag in. Van onder meer die bijdrage werd een reddingsboot van de reddingsbrigade in Zandvoort overgenomen. Nu is het een kwestie van de boot en de bijbehorende communicatiemiddelen leren kennen en de boot inzetgereed te maken, zodat de Reddingsbrigade Weststellingwerf deze zomer weer klaar kan staan voor watersportliefhebbers. Want dat is wat de vrijwilligers het allerliefste doen. “We worden ingezet voor de veiligheid bij (water)evenementen. Maar het liefst helpen we bij kleine dingen. Denk aan een pleister, een korte sleep of hulp bij het zoeken naar de vaarweg. Dat lijken kleine dingen, maar je kunt zo ontzettend veel betekenen. En dat is precies wat mij drijft.”

Meer informatie over de reddingsbrigade: www.rbweststellingwerf.nl