Op zaterdag 26 oktober 2019 was er een taxatiedag georganiseerd bij Univé in Winsum. Tijdens deze dag konden leden van Univé Winsum die toevallig nog een pareltje op zolder hadden liggen, laten taxeren door twee taxateurs. Eén daarvan is Edwin Schepers die naast adviseur in de winkel in Steenwijk ook taxateur is. 


Om half 10 begon de dag en kwamen de eerste "schatten" binnen. De dag begon met 3 stuks 18e eeuwse Nederlandse munten waaronder twee zilveren rijders van 1760 geslagen te Utrecht in een zeer mooie staat en een hoog gehalte gouden afslag van een zgn. Bezemstuiver van Zeeland uit 1765 met een waarde € 400,- en € 600,- per stuk. Verder werd een in nieuwstaat verkerend geel gouden zakhorloge getoond van het merk Alpina uit ongeveer 1920 met een hoogwaardig uurwerk met een waarde van ongeveer € 700,-.

Daarnaast was er een mooi witgouden broche voorzien van een grote en in zeldzaam mooie kwaliteit Opaal omringd door goede kwaliteit briljant geslepen diamanten met een waarde zo rond de € 3500,-.

Ook een bijzonderheid was een verzameling van middeleeuwse manuscripten uit de 13e/14e eeuw op perkament hand gekleurde bladzijden welke allen ware kunstwerken zijn gemaakt door monniken in die periode waarde varierend tussen de € 150,- en € 250,- per bladzijde.

Het was een erg leuke dag met veel bijzondere voorwerpen. In de sommige gevallen was echter het spreekwoord "Een ervaring rijker maar een illusie armer" wel op zijn plek. Ondanks dit was de sfeer opper best.

  

Zowel de bezoekers als de organisatoren waren enthousiast en vonden de taxatiemiddag waardevol en zeker voor herhaling vatbaar.