Inbraakpreventie. De helft van de Nederlanders is daarin onverschillig, slordig of laks, blijkt uit een landelijk onderzoek. Dat merkt ook Stef Misker, samen met Patrick Krabbers, actief voor Buurtpreventie Zuidlaren. Stef heeft de buurtpreventie opgericht. Collega in de beveiliging, Patrick raakte al gauw betrokken en nu trekken ze samen op. 

Stichting Buurtpreventie Zuidlaren is ontstaan vanuit de buurt App. Ze beheren nu zes buurten en een groep beheerders van Apps in heel gemeente Tynaarlo. Buurtpreventie is voor heel Zuidlaren. “Het schrikt af. Het heeft meer effect als je elkaar waarschuwt. Als we vreemd gedrag constateren lichten we de politie in. Wij zijn een extra oren en ogen van de politie. Een soort surveilleren. Soms merk je dat de drempel te hoog is om de politie te roepen. En dan komen ze bij ons. Alles wat onder veiligheid en leefbaarheid valt. We zijn geen knokploeg, ook geen buurtwacht, dit is puur buurtpreventie."




Het effect?
We horen heel veel positieve geluiden. Met onze gele jassen- gesponsord door Univé- vallen we op. Het werkt preventief, het is niet echt politiewerk. We signaleren dingen en zorgen dat het snel bij de instantie terechtkomt. Voorbeelden te over.

''Er lag laatst bij iemand ’s avonds een ladder in de tuin. Makkelijker kun je niet maken voor een inbreker. Dan bellen we aan. Maar ook bijvoorbeeld een leegstaande woning waarbij we een gaslucht roken. Er werd een koolmonoxidealarm afgegeven. Toen hebben we gelijk de brandweer gebeld. Of een auto die langdurig stationair draaide. Bleek een bezopen man in de auto te zitten. Het is ook een vorm van sociale controle. Laatst zagen we een verdacht persoon bij een bushalte. Die persoon sprak Russisch. En had Duitse papieren. Bleek een vermist persoon uit Duitsland. Hoogtepunt- of dieptepunt- was toch wel de gaslek in 2016. Ook toen liepen we een rondje en roken we een penetrante gaslucht. We hebben ook toen de brandweer gebeld, De gasleiding was al afgezaagd. Het liep letterlijk met een sisser af”.

Patrick kan het fraai omschrijven: ‘waar anderen doorrijden stoppen wij’.  “Na een inbraak delen we folders uit en binnenkort hebben we de ‘Witte Voeten’-actie. Dat is een bewustwording. Een afdruk van een voet kan ook van een inbreker zijn. We zijn met zijn tweeën, maar willen het graag uitbreiden. Je komt hier niet zomaar bij. Je wordt eerst gescreend”.

Terug naar Buurtpreventie. De vakanties staan voor de deur. Hele volksstammen zetten dit op Facebook en plaatsen foto’s. “Mensen denken dat dit binnen de vriendenkring blijft. Maar inbrekers kijken ook op Funda. Ze zien alles.

Ja, dat radiospotje van Harm Alarm. ‘Ik blijf het toch zeggen’. Het is irritant, maar blijft wel hangen. We hebben onlangs een evaluatie gehad over What’s App. We gaven elkaar tips en ook de politie gaf tips. Heel nuttig. Whats App blijft ook een effectief middel. “Er kwam een melding binnen in Schuilingsoord, van een dochtertje dat weg was. Het is toen op de What’s App gezet. Binnen een kwartier was ze terecht. “ 

Buurtpreventie werkt met vrijwilligers. De organisatie is op zoek naar donateurs en sponsoren. Het is in het belang van de veiligheid. Stef en Patrick schuwen de eigen verantwoordelijkheid niet. Wie volgt?

Voor meer informatie: Facebookpagina Buurtpreventie Zuidlaren.