Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Zuidlaren hielpen Univé medewerkers Tineke, Ina, Wouter, Lydian, Albert, Piet, Ineke en Lammert onder andere mee. Nadat ze de koffie met koek hadden genuttigd en elkaar na lange tijd weer persoonlijk konden spreken, gingen ze gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken in duo's op pad om de buurt op te schonen. Zo werd actief gewerkt op het terrein van Dennenoord, De Brink, Schipborg, Westlaren, Camping de Vledders en het bos Prins Bernhardhoeve.

Er werd van alles gevonden, zoals mondkapjes, hier en daar lege flessen, sigarettenfilters, tampons, een AirPods-hoesje, papier, een hondenketting, glas van een zonnebril en een bonuskaart Grootgrutter Zaandam. Het gekste wat ze tegen kwamen was een plastic zakje vol met hondenpoep. De hondenbezitter is in principe goed bezig door de poep in een zakje te doen, maar gooit het vervolgens niet in een afvalbak maar in een groenstrook langs de weg. Heel bizar. Het grappige was een Corona-bierdopje in deze tijd.

 

Ergens in het bos had een timmerman z’n bus kennelijk te vol of zou hij misschien worden gekort bij teveel afval, wie zal het zeggen. Er werd een timmermanspotlood met een grote hoeveelheid afgezaagd hout aangetroffen.

Een gedeelte van de route maakte onderdeel uit van het Pieterpad.
Pieterpadwandelaars zijn, zo lijkt het, milieubewuster en gooien niets in de natuur. Maar het blijft verbazingwekkend dat mensen in het algemeen vuil zo op straat gooien! Het was een leuke ochtend met een goed doel: Nederland Schoon!!!

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.

Bekijk een impressie van de dag: