Herbert Dijkstra is een Nederlands schaatser en wielrenner, die uitkwam op de Winterspelen van 1988 in Calgary en deel uitmaakte van de  tijdritploeg tijdens de Olympische Zomerspelen in Seoel. Na zijn actieve sportloopbaan volgde hij de opleiding tot sportleraar en werd hij sportverslaggever. Herbert voorziet vele grote evenementen van commentaar.


Wij mochten Herbert interviewen voor onze Fit Challenge 30, samen tegen Corona.

Wat zou er op het programma staan voor 2020?‘’
De laatste Wereldbekerwedstrijd schaatsen te Heerenveen, hierbij was ik aanwezig. Tegelijkertijd werd ook de etappekoers Parijs-Nice verreden. De laatste wedstrijddag werd overigens niet verreden. Ondertussen was ik op jacht naar een ticket voor

Olympische Spelen. Ik zou vanuit Parijs naar Tokio vliegen. En daarnaast was ik er nog van overtuigd dat ik ook live de Ronde van Drenthe van commentaar zou voorzien. De organisatie had in tussentijd ook grote ploegen op de startlijst erbij gekregen, met o.a. van Jumbo Visma en Dylan Groenewegen. Overall voor dit jaar stonden 2 grote evenementen op het programma de Tour de France en de Olympische Spelen”.

Hoe was dat tijdens de Wereldbekerwedstrijd schaatsen? Waren er toen ook al aanpassingen i.v.m. de sporters die vanuit de hele wereld bij elkaar zijn?
“Ik vernam dat Nederland nog helemaal niet klaar was om controles uit te voeren. Zelf werd ik bijvoorbeeld gecontroleerd, terwijl het publiek, die in grote getale aanwezig waren, helemaal geen controle hadden gehad.

Er staat nu een streep door de Olympische Spelen en wellicht ook nog verplaatsing van de Tour in de planning, hoe kijk je hier tegenaan?
“Laat voorop staan dat topsport op dit moment bijzaak is, hoe jammer dit ook is voor de sporters. Zelf zou ik voor de 27e keer verslag doen van de Tour welke een onderdeel is van mijn jaarplanning. Gezien de verschillende regelingen in de landen waar de renners vandaag komen, is de voorbereiding verre van ideaal. Hierdoor werd er al gespeculeerd dat het zo kan zijn dat de gemiddelde snelheid lager komt te liggen. Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar ik geloof niet in een tour zonder publiek. Ook is dit logistiek niet haalbaar. Of de tour er daadwerkelijk komt is afwachten.

Hetzelfde geldt voor de Olympische Spelen. Dit zouden mijn 18e Olympische Spelen worden, 2 als sporter en de 16e die ik zou voorzien van mijn commentaar. De sporters kunnen zich momenteel niet ideaal voorbereiding op hun piekmoment. Ik vind de verplaatsing van de Spelen dan ook een goede beslissing”.

Gaat Annemiek van Vleuten revanche nemen op de Olympische Spelen in 2021?
“Zij is de beste van de Wereld. De nieuwe Marianne Vos van het wielrennen en zij zal zeker revanche nemen in 2021”.

Met de wetenschap van nu, hoe kijk je dan terug naar de evenementen die nog doorgang vonden in het begin van 2020?
“Ik denk met de wetenschap van nu Parijs-Nice in zijn geheel niet was doorgegaan. Ook de laatste Wereldbeker schaatsen niet”.

Wat wil je de deelnemers aan onze Challenge nog vanuit sporter en verslaggever meegeven?
“Allereerst wil ik nog benadrukken dat fit blijven heel erg belangrijk is. Met mijn eigen achtergrond van sportleraar vind ik de Challenge een heel goed initiatief. Bewegen is goed voor een mens. Ook deze nare periode brengt iets goeds met zich mee. Je beseft hoe goed je voor je lichaam moet zorgen en hoe kwetsbaar je kunt zijn. De verbondenheid met elkaar, ook al is het virtueel, is met het oog op het bewegen zeer positief.

Waar wil je mee afsluiten: 
“Op z’n Drents: Kop d’r  veur!”