Op vrijdag 28 mei 2021 tijdens de landelijke vrijwilligersdag NL Doet, was het voor Petra, Arnold, Bert en Harry van Univé Noord-Nederland vingers in het zand prikken in plaats van op toetsenborden tikken.  

Zij hadden zich opgegeven voor de schooltuin aanplantdag bij Kindcentrum Het Veldboeket, een kleinschalige basisschool midden in Veeningen. Rondom deze school is een natuurlijke leeromgeving te vinden. Het Groene Hart van Veeningen sluit aan op het schoolplein, waardoor een groene leefomgeving met een belevingsbos binnen handbereik is. Het bos en de schooltuin worden gebruikt voor buitenlessen. In de voortuin van de school zijn moestuinen te vinden. 

In de voorgaande dagen was het groeizaam weer geweest waardoor het onkruid welig heeft kunnen tieren. Vooral gras en weegbree hadden zich gemengd tussen de planten en houtsnippers op de paden. Hoog tijd om te wieden dus. De schooltuin grenst aan de voorkant aan de openbare weg. Een extra reden om de schooltuin er mooi verzorgd en fleurig uit te laten zien, zodat de buurtbewoners ervan mee kunnen genieten.   

Petra, Arnold, Bert en Harry stonden er gelukkig niet alleen voor. Ook de leerlingen van alle groepen en de juffen hielpen om beurt mee. 

Als bezige bijtjes waren de leerlingen al snel in de weer met emmers, gietertjes en tuingereedschap. Sommige leerlingen waren meer geïnteresseerd met wat er in de tuin kruipt.  

Samenwerken met de leerlingen leverde soms bijzondere gesprekjes op. 

Leerling: “Mijn ouders hebben mij naar een drank vernoemd?” 

Bert: “Echt waar, hoe heet jij dan?” 
Leerling: “Hugo!” 

Naast het verwijderen van het onkruid, werden de uitgebloeide tulpen verwijderd en onder andere snijbietjes en aubergines ingezaaid in de opgeschoonde moes- en aardbeibakken. 

Tussentijds hebben we kunnen genieten van een stokbroodje met pesto van zevenblad, ranja gemaakt van paardenbloem met limoen en sinaasappel met magnolia én een ijsje van aardbeien met zuring. Voor groep 7/8 was er namelijk een foodwalk in het bos verzorgd door Proefkamer het Reestdal en was een proeverij voorbereid. 

Het was een gezellige ochtend en de weergoden waren ons goed gezind. Met z’n allen hebben we de tuin weer een stuk toonbaarder kunnen maken!