Vijf keer voerden Onne Hoekstra (68) en Jan Jansen (84) van Vereniging Onder Ons in Wanneperveen werkzaamheden uit bij de Voedselbank in Meppel. Het tweetal deed dit als tegenprestatie voor het sponsorbedrag dat Onder Ons kreeg van Univé Noord-Nederland.

Vereniging Onder Ons diende een sponsorverzoek in bij Univé Noord-Nederland omdat de biljarttafels van de vereniging voor inwoners van Wanneperveen wel wat onderhoud kon gebruiken. In ruil gingen Onne Hoekstra (penningmeester) en Jan Jansen aan de slag bij de Voedselbank in Meppel. We ondersteunen namelijk graag verenigingen en initiatieven in onze regio, maar kijken daarbij ook hoe we samen nog meer kunnen bereiken. Daarom vragen we bij een sponsorverzoek om een zogenoemde tegenprestatie: wat kan de gesponsorde terugdoen voor de samenleving? Zo maken we samen onze regio nog wat mooier!

Verslag van Vereniging Onder Ons
Onne Hoekstra schreef een verslag over de ervaringen bij de Voedselbank:

Op maandagmorgen 15 november 2021 om 08.00 uur hebben wij – Onne Hoekstra (68) en Jan Jansen (84) - ons gemeld aan de Loberingemaat in Meppel, het adres van de Voedselbank. We werden ontvangen door personeel van de Voedselbank en er was een fotograaf aanwezig namens Univé. We kregen verse koffie en enige uitleg. Om 08.15 uur werd gestart met de werkzaamheden. De werkzaamheden bestonden uit het klaarmaken van pallets voor de diverse plaatsen van dit district. We begonnen eerst met de zware producten, zoals pakken melk, flessen thee, potten rode kool enz. Goed stapelen, want anders valt de boel om. Gelukkig waren wij wel een beetje gewend aan dit soort werk. Jan, nog steeds actief als veehouder, had er geen problemen mee.

Plotseling werden wij op de schouders getikt, stoppen! Koffietijd! De tijd ging zo snel, dat we helemaal niet in de gaten hadden dat het alweer twee uur verder was. Koffie met koek en een praatje met de andere vrijwilligers. Vervolgens door met het laden van de lichtere producten op de pallets. Bij de meeste plaatsen werden twee, soms drie pallets volgeladen. Ondertussen ruimden we op en deden we plastic folie, papier enz. in de daarvoor bestemde bakken. Bij het halen van de producten wordt gebruik gemaakt van kleine elektrische palletwagens. Code intoetsen, en rijden maar. Wel even wennen dat de wielen achter draaien en niet voor. Niet te ver met de lepels onder de pallet anders verniel je een plank. Binnen de kortste keren hadden we dat wel onder de knie. Het ging ook wel eens wat kraken, maar vooruit.

Na het laden van de pallets moet er plastic folie om de goederen, anders wordt bij transport weleens iets verloren of beschadigd. Ook een handigheidje dat je even moet oefenen, liefst met handschoenen aan want anders gaat het vel van je vingers. Voordat we het wisten was de morgen alweer voorbij en de klus geklaard.

De tweede dag (22 november) werd ik, Onne, vervangen door Conny Verbruggen. Ook zij vond het een uitdaging om dit zo eens te doen. Wel zwaar die pakken melk! De overige keren - 29 november en 6 en 13 november - hebben we, Jan en ik, de maandagmorgenklus volbracht. Wat ons in de gesprekken opviel was dat er moeilijk aan vrijwilligers te komen is en dat in de toch aardige stad Meppel. Er werd ons gevraagd kom alsjeblieft nog vaker. We gaan in ieder geval nog een maandag en misschien nog langer door, maar dat weten we nog niet.

Door dit gebaar van Univé is het voor onze vereniging mogelijk om onderhoud te plegen aan onze biljarttafels. Onze vereniging Onder Ons wordt gekenmerkt door wat oudere inwoners van Wanneperveen. Wij bieden hen de volgende activiteiten aan: gymnastiek en dans onder leiding van professionele krachten, biljarten (ook in competitieverband) en jokeren en bingo. Het blijft echter lastig om deze activiteiten aan te bieden en voldoende financiële middelen bij elkaar te krijgen. Gelukkig spelen organisaties zoals Univé hierop in en steunen ons, waarvoor nogmaals hartelijk dank!!